18 May

Trenger penger!

Det er helt sant! Et startup-miljø (du vet, slikt som man har i utlandet) er i ferd med å bygges opp i Norge, hvor idéer, erfaringer og tips deles. Om ansettelser, produktutvikling, drift, og ofte om investeringer og investorer.  For er det ett tema som er gjennomgående for et ung selskap, så er det penger.

Det kan man selvfølgelig problematisere, og peke på viktigheten av å fokusere på kunden og produktet først. Løs dét, så vil pengene komme. Det er for så vidt korrekt, men mange av oss er i nye bransjer med nye produkter hvor marked og kunder skal læres opp, og inntekter man kan leve av ligger år inn i fremtiden. Da trenger man penger, med den gulroten at nye bransjer og nye produkter kan bety store inntekter. År inn i fremtiden.

Unacast er et slikt selskap. Unacast var alltid ment å være et slikt selskap. Ikke fordi vi ikke har fokus på kunden og produktet, men fordi vår vekst krever større investeringer enn inntektene gir akkurat nå. Derfor har vi parallelt fokusert på å hente penger mens vi bygger selskapet, bransjen og produktet.  Det har vi lykkes med, og vi hentet nylig inn 13 millioner i tidligfase-investeringer for å bygge Unacast videre – i den farten vi trenger. Thomas Walle, CEO og co-founder i Unacast, ledet prosessen, og hverken han eller jeg var eksperter på dette, tvert i mot. Vi har ikke startet eget selskap før, og vi har følgelig ikke hentet penger før. Men vi lærer fort, og vi er opptatt av å lære bort.

Det finnes en endeløs rekker av Topp X-lister der ute om hvordan man skal hente penger, og her er vår Topp 3. Fra et norsk selskap. På norsk.

(Bare så det er sagt, vi har gjort flere av disse feilene selv. Men igjen, vi lærer fort og vi er opptatt av å lære bort).

 1. Trenger du penger? Ikke vent
  Et spørsmål som ofte blir stilt er når man skal hente penger. Hva er det korrekte tidspunktet? Når har man kommet langt nok til å være attraktiv for investorer?  Hvor langt bør produktet, markedsføringen og markedet ha kommet?En ting som er sikkert er at man alltid vil oppnå mer før man møter investorer – for å fremstå som mer attraktiv. Det gjelder enten det handler om å få fire kunder til, bygge ut versjon tre av produktet eller å øke inntektene med 20%. Man vil alltid ønske å oppnå mer.  Vi erfarte at det var viktig å begynne tidlig, tidligere enn man egentlig er komfortabel med. Dette av to grunner:Investorer er proffe, de ser tusenvis av selskaper hvert år, og de har sett hva som lykkes og ikke lykkes. Selv om man ofte føler at investorer hakker deg i fillebiter og forsøker å finne alle mulig hull og feil ved ideen og produktet ditt, er det nettopp dette som er verdifullt. Å presentere og snakke med investorer gir umåtelig bra feedback. Familie og venner har en tendens til å være (for) positive, de vil alltid støtte og aldri såre. Og det er derfor feedback fra investerer er verdifull, de er ærlige, ”to the point” og konstruktive. Så er det opp til hvert enkelt selskap å vurdere om man skal ta høyde for og gjøre eventuelle justeringer basert på feedbacken man får.  Møte med investorer gjør deg bedre rustet for neste investormøte – hver gang.I tillegg så tar det tid å bygge relasjoner og tillitt til andre, og det gjelder også investorer. Hvis du trenger penger om seks måneder så må du begynne nå. Ikke for å be om penger nå, men fordi du nå vet at den dagen vil komme. Bonusen ved dette ar at du vil få et verdifullt kontaktnett, da investorer gjerne introduserer til andre investorer, i tillegg lar du investorene bli kjent med deg og følge deg over tid.
 1. Bygg butikk, og vis at du bygger butikk
  Ved å ta flaks ut av ligningen, og heller fokusere på metodisk arbeid blir selskapets vekst (over tid) den viktigste driveren for å hente penger. I klartekst så betyr dette at hver dag, uke og måned som går må bunne ut i vekst. Ikke nødvendigvis på inntekter, men på de målsetningene som er viktig for ditt selskap. Antall kunder, geografier, produktutvikling, eller annet..I Unacast satte vi oss alltid kortsiktige mål for vekst, også ovenfor investorene vi var i dialog med. Vi sa vi skulle nå X innen 3 måneder, og jobbet knallhardt for å levere bedre enn det vi lovte. Hver gang. På denne måten kunne vi skape en trygghet ovenfor investorene om at vi kommer til å levere vekst når de har investert. Hver gang.Men det holder ikke kun å skape vekst. Du må også bevise og vise veksten. Alt for mange selskaper vi kjenner sitter på sine kontorer og feirer delmål for seg selv, men glemmer å fortelle verden. Å bygge selskap er historiefortelling, til kunder, ansatte, partnere og investorer. Få budskapet ut i verden. Bruk tid på historiefortelling. Om vekst.
 1. Gjør deg investerbar
  Du har tidlig begynt å snakke med investorer, og du har vekst som du viser frem. Det er en god start, men det er allikevel lett å bomme ved å gjøre seg vanskelig å investere i. Investorer er primært samarbeidspartnere, og selve investeringene er også noe som bør utvikles i partnerskap. Dette var noe vi lærte da vi begynte å hente inn penger. Vårt råd er  å ikke gå inn i møter for å fortelle hvor mye du vil gi bort og hvor mye du priser selskapet til. Ikke fortell hva slags kriterier du har til runden på hvem som skal lede eller følge. Ikke begrens mulighetene dine. Vit hvor du skal, og vit hvor mye du trenger for å komme dit, og så går du i dialogen med investoren. Hvis du har for klare krav i starten vil du risikere å dytte flere av de vekk fra deg, Få investorene heller inn i samtalen, for å utvikle prosessen sammen.Dét sagt, når man nærmer seg en avtale så skal du bli tydeligere og tydeligere på hva du krever. Dette er ditt selskap, og investorer kommer og går. Investorene trenger deg mer enn du trenger penger.

Vi har mange flere tips å komme med men dette er altså våre Topp 3. Ta gjerne kontakt for flere tips, eller for å bare slå av en prat. Vi lærer fort, og er opptatt av å lære bort.

Husk:

 1. Trenger du penger? Ikke vent
 2. Bygg butikk, og vis at du bygger butikk
 3. Gjør deg investerbar

 

Lykke til!

 

Om forfatteren
Kjartan Slette (36) er COO i Unacast, og har tidligere jobbet i musikktjenesten WiMP med ansvar for strategi og avtaler. Kjartan satt i ledergruppen i WiMP og lanserte også musikkvideotjenesten RADR Music News, et søsterselskap til WiMP. Unacast er ferd med å bygge opp verdens største nettverk av beacon og proximity-selskaper, og har flere ganger blitt kåret til en av Norges mest lovende startups. I tillegg er han co-founder av innovasjonshuben MashUP, som jobber med å få frem nye selskaper i krysningsfeltet mellom musikk og teknologi. Kjartan har utdanning fra Copenhagen Business School.

One thought on “Trenger penger!

 1. Veldig bra innlegg Kjartan. Det meste er kjent for oss som jobber som dere, men det er deilig å se noen sette GODE ord på det. Vi vet at jobben ikke er gjort før den er CHECKD

Legg inn en kommentar