23 Jul

It’s not a location, it’s a mindset

Silicon Valley is a mindset not a location

I skrivende stund sitter jeg på Nordic Innovation House i hjertet av Silicon Valley. Ute skinner solen, det er ikke en sky på himmelen og temperaturen viser 28 grader. Inne smaker kaffen godt og jeg er gira. Ikke fordi solen skinner, men fordi jeg akkurat har hatt et meget bra møte med en «business angel» som jeg ble introdusert for av noen jeg traff etter jeg dro hit. Det gir meg bekreftelse på at vi tok det riktige valget om å tilbringe sommeren i Silicon Valley.

Påskeaften hadde jeg en lengre Skype samtale med min medgründer Stephan Nordnes Eriksen. Vi hadde lenge snakket om å ta ei uke i San Francisco for å snakke med potensielle relevante partnere. Etter denne samtalen bestemte vi oss for å utvide oppholde til 90 dager som er maksimal tid man kan være i USA på ESTA. Jeg fikk direkte ja fram min kjæreste som ble med. Førstkommende mandag bestilte vi pass til vår 6 mnd gamle datter, leide ut leiligheten, og under 4 uker senere tok vi av fra Gardermoen.

Vårt valg ble møtt med mye entusiasme og ideer/introduksjoner til hvem vi burde snakke med. Det ble også møtt med mye spørsmål og skeptiske holdninger. Det er for dyrt for en startup, hva er vitsen, dere har ikke et produkt enda og ingen traction var typiske kommentarer vi fikk.

Da vi landet i San Francisco hadde vi bestilt en uke på AirBNB og satt opp møter med mennesker i vårt nettverk. Vi hadde ingen idé om hvor vi skulle bo, men etter noen dager her borte hadde vi fått tilbud om å bo gratis hos familie, venner og nordmenn som skulle hjem på ferie (vi lever faktisk billigere her). Nordic Innovation House ga oss en fantastisk mottakelse. Måten de møtte oss ved oppmøte, og hvordan de har hjulpet oss med å treffe viktige relevante mennesker samt hjulpet oss med å finne sted å bo, har vært helt eksepsjonell. De gir virkelig en stor verdi for nordiske startups som lander i Silicon Valley og de fortjener en applaus. Besøk de!!

Tilrettelegg for suksess

Du tenker sikkert, hvorfor dro de til Silicon Valley? Som en gründer i tidlig fase har en sjeldent tid og råd til ferie. Konjekt-eventyret startet våren 2014, og under sommeren ble vi sittende alene på vårt kontor hvor vi kunne se bilder av venner som pilset og badet ved Bygdøy sjøbad. Når vi bad om møter med relevante mennesker fikk vi som regel til svar: Automatisk svar: Out of office to August 15th. Som Arne Tonning i Alliance Venture sa til meg for noen dager siden «I Lean Startup –er mantraet: get out of the office and talk to people. Men når det er et fåtall av de du skal snakke med rundt deg, og de gjerne er en lengre flytur unna, mister teorien sin mening». I Silicon Valley er det fortsatt «business as usual» i sommermånedene mens nordmenn nyter sosialdemokratiets goder med 5 uker ferie.

I min masteroppgave gikk jeg i dybden på fem suksessfulle teknologi startups fra Norge og hvordan de anvendte nettverk i tidlig fase for å få tilgang til kapital, kunnskap og marked. Det viste seg klart og tydelig at gründerens nettverk er essensielt for suksess. Det som var interessant å se var hvor ofte det var mer eller mindre tilfeldigheter som var årsaken til at de traff viktige mennesker. Ser jeg tilbake på vår historie har det vært flere tilfeller hvor vi har truffet viktige bidragsytere ved tilfeldigheter, enten på en kafe eller et event.

Mange kaller dette flaks, jeg liker å kalle dette å tilrettelegge for suksess. Det samme gjelder for eksempel i fotball, det er ikke flaks som avgjør stang inn eller stang ut. Det er planleggingen, treningen og timene en putter inn i det. I startup-verdenen handler det om å treffe de riktige menneskene, bli introdusert til de riktige kontaktene og få den riktige feedbacken. Å aktivt oppsøke miljøer som består av en høy grad av læring og mennesker som kan bidra, mener jeg er viktig del av dette.

«Silicon Valley is not a location, it’s a mindset»

Vår periode her har etter en måned gitt stor avkasting. Vi har møtt flere investorer, vært i møte med Google, og fått mye positiv feedback på konseptet og visjonen vår. Hver dag møter en mennesker på kafeer eller eventer som enten er investorer, jobber i en startup eller i selskaper som Apple. Alt handler om å «pay it forward», altså hjelpe hverandre til suksess.

I vårt første møte plukket investoren opp telefonene i møtet og ringer en annen investor: -I got two smart Norwegian entrepreneurs here, you got to meet them. Janteloven eksiterer ikke – det florerer av entusiastiske gründere som alle mener de jobber på «the next big thing».

LinkedIn-gründer Reid Hoffmann sa en gang at «Silicon Valley is not a location it’s a mindset». Han kunne ikke hatt mer rett! Flere teknologi-startups vil nyte godt av å være her en lengre periode, og jeg mener det øker sjansene for suksess. Verden har flere lignende økosystemer som London, Berlin, Stockholm, Tel Aviv, Houston hvor startup-miljøene florerer.

Utnytt tiden hvor Norge står bortimot stille til å tilrettelegge for suksess, utvid nettverket og fyll på med en solid dose læring. Aktører som Innovasjon Norge, Nordic Innovation House, Mesh, StartupLab og Oslo Business Region har bra nettverk til å hjelpe dere i gang. Kast dere ut i det –  det anbefales!

 

Om Gründeren:
Børge er daglig leder og en av gründerne bak Konjekt. Konjekt utvikler et smart søkeverktøy som kobler sammen alle tjenester i det digitale liv og lar deg søke på alt uansett enhet. Han har master i Innovasjon og Entreprenørskap fra Handelshøyskolen BI og er tidligere student ved UC Berkeley/Gründerskolen. Før Konjekt startet han Project Mini-Pitch sammen med to venner, som i samarbeid med Norges Fotball Forbund bygget ballbinger i fattige områder i Sør-Afrika og organiserte fotballprogrammer for barn og unge.  Han har også tidligere jobbet for WeVideo i Silicon Valley.

Legg inn en kommentar