02 Sep

Hvor finner jeg de riktige folka?

Se for deg at selskapet du har startet endelig går riktig vei. Du har fått bevist at det er et behov, kjerneteamet er på plass, du har gjort noen salg og flere potensielle kunder etterspør produktet ditt. Nå er det bare å ansette noen flere folk og kjøre på, ikke sant?

Jeg var i møte om Tøyen Startup Village i dag med blant andre Siv Jensen, næringsbyråden i Oslo, Hallstein Bjercke, og IKT-Norge. Vi i EdTech Foundry var invitert sammen med de tre andre startup’ene Kikora, SocialBoards og Kahoot for å dele våre erfaringer fra det å starte og drive et vekstselskap.

Det sitter igjen noen sterke inntrykk etter møtet. Ikke fra politikerne, for de sa ikke så mye som kunne vippe en av pinnen. Men det var slående hvor samstemte vi fire gründerne var i våre utfordringer. Det var litt deilig å høre på frustrasjonene deres og kjenne seg igjen i de, erkjenne at flere hadde samme utfordringer som oss.

Vi har alle den samme utfordringen

Den kanskje aller største utfordringen går på akkurat dette med ansatte. Hvordan finner vi nye ansatte samtidig som vi skal passe på alt det andre som foregår i selskapet. “Hire slow, fire fast”, heter det så pent. Men hvordan skal du kunne ta deg tid til å bruke lang tid på ansettelser når tid er det du absolutt har minst av? Det er ingen HR-direktør som kan overvåke ansettelsesprosessen, eller noe rekrutteringsbyrå som kan sende deg finsiktede kandidater. Ikke har du tid til å fyke rundt på bedriftspresentasjoner på universitetene eller markedsføre deg på seminarer heller.

Ta oss selv som eksempel. Vi har akkurat satt i gang en lukket pilot av tjenesten vår på Handelshøyskolen BI, og har fått interesse fra andre potensielle pilotkunder både i Norge og utlandet. For å gire om, trenger vi flere utviklere. Men å gjøre det søket tar tid vekk fra det stålfokuset vi må ha på produktutviklingen. I den lille tiden vi har til å finne kandidater skal vi altså finne riktige folk som kan teknologien vi bruker, har riktig motivasjon for å skape bedre utdanningsteknologi, deler våre verdier og samtidig fungerer sosialt i teamet.

Det var godt å se i dag at de andre startups’ene har den samme utfordringen. Vi ble plutselig litt mindre ensomme av det. Det å finne de riktige menneskene til selskapet ditt er det aller viktigste vi gjør når vi bygger selskap, men ingen av oss har egentlig tid å sette av.

Gründere: Kan vi være hverandres HR-direktører

Så kjære gründervenner: Kan vi gjøre hverandre en tjeneste? Når vi finner bra mennesker som vil jobbe i startups, kan vi dele de mellom oss? Kan vi være hverandres rekrutteringsselskaper og HR-direktører? Sammen kan vi sørge for at flere bra personer får jobb i riktig startup, og vi kan alle skape mer vekst. Er det ikke det som kan kalles en god gründer-kultur?

Johan Brand i Kahoot og Johan Kvarving Vik i Kikora sa i møtet på Tøyen i dag at de gjerne deler. Vi er med vi også. Trenger du noen folk – kom gjerne til meg og spør så skal jeg se om jeg har noen på lager. (@geirsand på twitter fungerer bra)

 

Om forfatteren
Geir Sand Nilsen er gründer av 100x og bygger nå opp EdTech Foundry. 100x sitt mål er å starte, bygge og skalere 100 tech startups på 100 år. Siden oppstarten av Fanklubben Heia Bortelaget (av Lerkendal) i 2000, har Geir viet hele sin yrkeskarriere til å starte opp og drive startups. Han er tidligere kjent som mobilguru, men erklærte karrieremessig selvmord i 2014 for å rette fullt fokus på sine 100 startups. Geirs private mål er å komme hjem til familien og fortelle at han akkurat har kjøpt et NBA-lag.

Legg inn en kommentar