18 Feb

Det viktigste du kan gjøre som gründer

En dag skal jeg komme hjem til familien min og si at jeg har kjøpt et NBA-lag. Det stemmer. Jeg skal det. Jeg vet akkurat hvordan det vil være. Jeg vet hvordan det ser ut, hva det lukter, hvilke lyder som møter meg og hva jeg vil si. Jeg vet hvordan alle vil reagere. Lukker jeg øynene kan jeg kjenne det alt sammen. Det er helt vidunderlig.

Høres det vilt ut? Bra.

Nå syns jeg du skal gjøre det samme. Finn den aller mest vidunderlige situasjonen du kan noen gang tenke deg å være i. Hva skjer da? Hvilke følelser har du?

Det er akkurat den følelsen du skaper deg som er grunnlaget for at du vil lykkes som gründer. Jeg vil påstå det er det aller viktigste du gjør som grunder. Det er følelsene som skal få deg til å stå opp hver morgen, jobbe deg ut av motgangen og gutse litt ekstra. Du trenger det sterk motivasjon. Ikke helt overbevist? La meg fortelle deg mer om hvorfor jeg har satt meg mitt mål.

Hjernetrening og gründere
Jeg er en stammer. Det har jeg alltid sett på det som hemmende i business. Altså, jeg har holdt foredrag og startet selskaper og slikt. Men jeg føler jeg aldri har turt å satse stort. Hvordan kunne kan vel jeg oppnå alt jeg ville? Jeg stammer jo. Det funker ikke.

For litt siden begynte jeg å jobbe med stammingen ved hjelp av hjernetrening. Det går enkelt fortalt ut på at jeg velger meg en følelse jeg vil ha og skaper den i meg når jeg trenger den. F.eks dersom jeg vet jeg skal inn i en situasjon jeg stammer i, jobber jeg med å trigge fram en følelse jeg har når jeg ikke stammer.

Det var i arbeidet med hjernetrening jeg begynte å leke med situasjoner og følelser som ikke har følt, men ønsker å føle Hvordan vil det føles når jeg har lykkes med noe? Og hvordan kan jeg bruke den følelsen alt i dag?

Du kan lure hjernen din
Hjernen er fantastisk. Dersom du tror nok på noe, vil du begynne å tilpasse deg. Du vil oppføre deg annerledes. Derfor bestemte jeg meg for å koble alt jeg jobber mot i dag i en følelse. For å kunne kjøpe et NBA-lag må jeg lykkes med sjuke ting i business. Det passer bra med at jeg nå skal starte, bygge og skalere 100 tech startups. Jeg må ha en fantastisk motivasjon for i det hele tatt tørre å si at jeg skal noe slikt.

Jeg ønsker selvsagt også være lykkelig hjemme. Da passet det bra å involvere familien i den store følelsen. Jeg kommer hjem til de og forteller om NBA-laget. Det er viktig. Dersom det ikke er noen hjemme, vil all business være bortkastet. Jeg må balansere livet.

Gjør det for egen del
Målet mitt er galskap. Jeg vet det. Jeg vet det er en sjanse for at det aldri vil nås. Men jeg kan ikke tillate meg noe annet enn å tro at jeg vil nå det. Desto hardere jeg tror, desto mer lurer jeg hodet til å ta de valgene som fører meg dit. Det tvinger meg ut av senga på morgen, får meg til å jobbe litt hardere, tvinger meg til å prioritere det som fører meg nærmere målet og ikke minst må jeg ta vare på både familien min. Målet tvinger meg rett og slett til jobbe mot det livet jeg vil ha.

Syns du det fortsatt er vilt? Det er helt ok. Jeg driter rett og slett i hva du syns. Mine mål og de følelsene jeg skaper meg er kun laget for min egen del. De skal gjøre meg lykkelig og hjelpe meg i nå mine mål. Jeg vet at du har nok med å tenke på din egen lykke uansett.

En dag skal komme hjem til familien min og si at jeg har kjøpt et NBA-lag. Jeg vet akkurat hvordan det vil være. Jeg vet hvordan det ser ut, hva det lukter, hvilke lyder som møter meg og hva jeg vil si. Jeg vet hvordan alle vil reagere. Lukker jeg øynene kan jeg kjenne det alt sammen.

Det er helt vidunderlig.

Nå er det din tur!

 

Om forfatteren
Geir Sand Nilsen er gründer og CEO i 100x og innovasjonssjef i Fanbooster. 100x sitt mål er å starte, bygge og skalere 100 tech startups på 100 år. Siden oppstarten av Fanklubben Heia Bortelaget (av Lerkendal) i 2000, har Geir viet hele sin yrkeskarriere til å starte opp og drive startups. Han er tidligere kjent som mobilguru, men erklærte karrieremessig selvmord i 2014 for å rette fullt fokus på sine 100 startups. Geirs private mål er å komme hjem til familien og fortelle at han akkurat har kjøpt et NBA-lag